Acţiunea de vaccinare antirabică la vulpi

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Începând din data de 03.11.2023, s-a demarat acţiunea de vaccinare antirabică la vulpi prin distribuţia aeriană,  iar distribuţia manuală se va desfasura in perioada 18-19.11.2023 (acolo unde distribuţia aeriană nu este posibilă) de momeli vaccinale antirabice (contra turbării ).

Acţiunea se înscrie în strategia de prevenire, supraveghere, control şi eradicare a turbării (rabiei) pe teritoriul României aprobată prin H.G. nr 55/2008- pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, Ordinul p A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016 *actualizat*- de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, Ordinul p A.N.S.V.S.A. nr. 139/2023, Legea 215/2004- pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii veterinare, H.G. 1415/2009- privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia.

În perioada premergătoare demarării acţiunii de vaccinare au fost distribuite, materiale informative şi instrucţiuni  care vizează populaţia şi crescătorii de animale din zonele în care se va face distribuţia aeriană si manuală a momelilor vaccinale antirabice.

În perioada premergătoare demarării acţiunii de vaccinare se va distribui la toate primăriile din judeţul Cluj materiale informative şi instrucţiuni  care vizează populaţia şi crescătorii de animale din zonele în care se va face distribuţia aeriană a momelilor vaccinale antirabice (de catre  distribuitorul de momeli vaccinale).

Posterele sunt amplasate în fiecare sat, cătun de pe raza comunei la nivelul primăriilor, şcoli, biserici, magazine, centre colectare lapte,posturi de poliţie şi în alte locuri publice cu cât mai bună vizibilitate şi furnizează informaţii despre boală.

 

Importanţă

  • Rabia este o boală infecţioasă de natură virotică de tip evolutiv acut, cu caracter sporadico-enzootic, comună omului şi tuturor animalelor cu sânge cald, incurabilă la om şi animale.
  • Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi, virusul rabic se conservă numai în organismul animalelor infectate.

 

Profilaxie şi combatere

  • În cazul turbării nu se dispune de un tratament eficace. Local, imediat după muşcătură se vor face spălături cu substanţe antiseptice.
  • Cea mai eficientă metoda de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi a tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).

 

Menţiuni

  • Timp de 14 zile de la momentul  declanşării campaniei de vaccinare plimbarea în spaţiile publice a câinilor cu stăpân este permisă doar dacă sunt conduși şi au botniţă.  În zonele limitrofe localităţilor momelile vor fi distribuite manual iar în zonele din afara localităţilor momelile vor fi distribuite aerian( aviaţia utilitară ). Pe teritoriile supuse vaccinării, câinii care însoțesc turmele vor fi legați, timp de 14 zile.

 

Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării, sunt obligate să le lase neatinse şi să anunţe imediat cel mai apropiat cabinet medical veterinar, administraţia publică locală  (primăria ) sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor şi efectuării de analize de laborator. Momeala vaccinală nu este periculoasă pentru oameni, însă trebuie evitat contactul cu vaccinul.  Daca se intră accidental în contact cu vaccinul mâinile trebuie bine spălate cu apă şi săpun şi efectuată o clătire cu apă din abundenţă. Dacă un copil a muşcat accidental dintr-o momeală trebuie contactat pentru evitarea oricărui pericol, medicul de familie sau Direcţia de Sănătate Publică Cluj. Nu există riscul ca vaccinul să producă boala la om sau animale, chiar dacă este înghiţită accidental (de om ). Momelile vaccinale trebuie lăsate în spaţiile unde au fost găsite. Dacă găsiţi momeli într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejându-vă mâinile, cu ajutorul unei pungi de plastic, luaţi momeala şi plasaţi-o într-o zonă împădurită.

Este incheiat un  protocol de colaborare cu administratia Fondurilor de vanatoare, pe durata derularii Programului privind supravegeherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpile de pe teritoriul judetului Cluj.