Acţiunea de vaccinare antirabică la vulpi

 

COMUNICAT DE PRESA

 

In data de 23.09.2019, s-a efectuat acţiunea de vaccinare antirabică la vulpi prin distribuţia aeriană  şi se va distribui manual in perioada 16-19.10.2019 (acolo unde distribuţia aeriană nu a fost posibilă) momelile vaccinale antirabice (contra turbării ).

Acţiunea se înscrie în strategia de prevenire, supraveghere, control şi eradicare a turbării (rabiei) pe teritoriul României aprobată prin H.G. nr 55/2008 şi beneficiază de sprijinul financiar din partea Uniunii Europene (Deciziei Comisiei nr. SANTE/VP/2015/RO/S12.700815) şi Nota de serviciu nr. 26249/28.05.2019, Ordinul p A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016 *actualizat*.

În perioada premergătoare demarării acţiunii de vaccinare se vor distribui la toate primăriile din judeţul Cluj materiale informative şi instrucţiuni  care vizează populaţia şi crescătorii de animale din zonele în care se va face distribuţia aeriană a momelilor vaccinale antirabice (de catre  distribuitorul de momeli vaccinale).

Posterele sunt amplasate în fiecare sat, cătun de pe raza comunei la nivelul primăriilor, şcoli, biserici, magazine, centre colectare lapte,posturi de poliţie şi în alte locuri publice cu cât mai bună vizibilitate şi furnizează informaţii despre boală.

 

Importanţă

          Rabia este o boală infecţioasă de natură virotică de tip evolutiv acut, cu caracter sporadico-enzootic, comună omului şi tuturor animalelor cu sânge cald, incurabilă la om şi animale.

Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi, virusul rabic se conservă numai în organismul animalelor infectate.

 

          Profilaxie şi combatere

          În cazul turbării nu se dispune de un tratament eficace. Local, imediat după muşcătură se vor face spălături cu substanţe antiseptice.

Cea mai eficientă metoda de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi a tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).

 

         Menţiuni

        Timp de 14 zile de la momentul  declanşării campaniei de vaccinare plimbarea în spaţiile publice a câinilor cu stăpân este permisă doar dacă sunt conduși şi au botniţă. În zonele limitrofe localităţilor momelile vor fi distribuite manual iar în zonele din afara localităţilor momelile vor fi distribuite aerian (aviaţia utilitară). Pe teritoriile supuse vaccinării, câinii care însoțesc turmele vor fi legați, timp de 14 zile.

 

Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării, sunt obligate să le lase neatinse şi să anunţe imediat cel mai apropiat cabinet medical veterinar, administraţia publică locală  (primăria) sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor şi efectuării de analize de laborator. Momeala vaccinală nu este periculoasă pentru oameni, însă trebuie evitat contactul cu vaccinul. Daca se intră accidental în contact cu vaccinul mâinile trebuie bine spălate cu apă şi săpun şi efectuată o clătire cu apă din abundenţă. Dacă un copil a muşcat accidental dintr-o momeală trebuie contactat pentru evitarea oricărui pericol, medicul de familie sau Direcţia de Sănătate Publică Cluj. Nu există riscul ca vaccinul să producă boala la om sau animale, chiar dacă este înghiţită accidental (de om). Momelile vaccinale trebuie lăsate în spaţiile unde au fost găsite. Dacă găsiţi momeli într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejându-vă mâinile, cu ajutorul unei pungi de plastic, luaţi momeala şi plasaţi-o într-o zonă împădurită.

Este incheiat un  protocol de colaborare cu administratia Fondurilor de vanatoare, pe durata derularii Programului privind supravegeherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpile de pe teritoriul judetului Cluj.