Controale Sărbători de Iarnă 2017-2018

 

Comunicat de presa

Controale Sărbători de Iarnă 2017-2018

 

În perioada Sărbătorilor de iarnă 2017-2018 DSVSA Cluj a  desfășurat 292 controale în piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.)

Controalele au vizat aspecte privindspațiile de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.

În urma controalelor au fost aplicate 17 avertismente și 11 sancțiuni contravenționale in valoare de 15.000 lei.

Principalele deficiențe identificate au fost: condiții igienico-sanitare necorespunzătoare, depozitarea necorespunzătoare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; asigurarea necorespunzătoare a trasabilității produselor alimentare.

LA CSVSA-urile din județ au fost realizate un număr de 1579 examen trichineloscopice, la care se adaugă examenele efectuate în cabinetele veterinare particulare din județ.În urma acestor examene au fost diagnosticate 5 cazuri de trichineloză, fără îmbolnăviri la oameni. Focarele au fost diagnosticate la porc domestic în localitățileAluniș, Cluj Napoca și Gilău.

Au fost diagnosticate însă 25 de cazuri de îmbolnăvire cu Trichinellla sp. la om provenite din 3 focare din localitățile Florești, Chiuești și Crăiești datorate consumului de carne de porc neexpertizată sanitar veterinar.

Reiterăm pe această cale ca persoanele care sacrifică porci în gospodăriile proprii să se prezinte obligatoriu la un medic veterinar, cu o probă de carne, pentru efectuarea examenului trichineloscopic.

Recomandămpopulației să nu cumpere produse alimentare/animale de la persoane necunoscute sau din locuri neautorizate sanitar veterinar. Animalele cumpărate (porci) pentru sacrificare să fie identificate (crotalie in ureche) și să se cunoască proveniența.

Numărul de telefon al „CallCenter”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor și a sănătății animale.

 

Director Executiv,

Dr. Oleleu Ioan