Rezultatele controalele oficiale pe domeniul siguranței alimentelor de origine animală in trimestrul I 2018

Comunicat de presă,

 

Rezultatele controalele oficiale pe domeniul siguranței alimentelor

 de origine animalăin trimestrul I 2018

 

In trimestrul I 2018, inspectorii DSVSA Cluj au efectuat1393 acțiuni de control oficial(supraveghere, monitorizare, inspecție, prelevare de probe) prelevându-se un număr de 416 probe pedomeniul siguranței alimentelor de origine animala, la nivelul unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu activitate pe raza județului Cluj.

În urma acestor verificări au fost identificate 243 neconformități în urma cărora au fost aplicate 88 sancțiuni în valoare de 137.000 RON. Principalele neconformitățile depistate au fost următoarele:

1.       Identificarea in timpul controalelor a unor deficiente privind întreținerea igienica aunor spatii tehnologice (ex.paviment, tavane,pereți) si/sau la nivelul unor utilaje tehnologice, facilități tehnologice (ex. sistemului de ventilație-aerisire întreținere deficitara-filtre, sistem de ventilație mecanica si exaustare ineficient-condens, abur), sau la nivelul unor ustensile de lucru (zone de coroziune), aparatura de sterilizare(sterilizatoare de cuțite);

2.       Întocmirea unor programe de autocontrol pe anul 2018 incomplete, raportat la cerințele legale (pe criteriile microbiologice, reziduuri, contaminanți, aditivi, alergeni etc) si la gama sortimentelor de alimente de origine animala, materii prime si produse deorigine animala procesate de operatorul alimentar (abatoare ungulate, abatoare păsări, unități de procesare carne) sau programe de autocontrol implementate numai parțial pe trim.I 2018;

3.       Proceduri de igienizare-sanitație incomplete sau incorect aplicate, înregistrăriparțiale incomplete (situații in care evidentele de monitorizare nu sunt conduse la zi de responsabilul desemnat de operatorul alimentar). Întocmirea unor proceduri in cadrul manualului calității de analiza a riscurilor, bazat pe principiile HACCP, nerevizuite pe anul in curs (echipa de lucru neactualizata cusituația nominala reala a personalului din unitate la data controlului), proceduri incomplete sau întocmite cu referire la prevederi legislativevechi, sauo alta situație constatataa fost neconducerea la zi a unor evidențe-înregistrări din manualul HACCP aflate in responsabilitatea operatorului alimentar (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte) ;

4.       Deficiente privind testareain autocontrolul operatoruluia criteriilor microbiologice de igiena a procesului de sacrificare(la parametrul Campylobacter spp), conform frecventei si cerințelor prevăzute de REG CE 2073/2005  (abatoare păsări);

5.       Nerespectarea normelor sanitare veterinare igiena si manipularea igienica a produselor lactate in timpul procesului de fabricație, ambalări,neconformitățiprivind respectarea legislației privind etichetarea/marcareasi depozitarea produselor lactate (2 unități de procesare lapte);

6.       Nerespectarea normelor sanitare-veterinare privind depozitarea materiilor prime din carne (depozite supraîncărcate, ventilație ineficienta – condens pe tavan);

7.       Nerespectarea normelor sanitare-veterinare de igienă si întreținere a spatiilor de lucru si/sau depozitare si utilajelor/ ustensilelor de lucru(unități de alimentație publică, magazine alimentare, supermarket) ;

8.       Nerespectarea normelor sanitare-veterinare de manipulare igienică a alimentelor de origine animală(materii prime, produse finite)-unități de alimentație publică ;

9.       Nerespectarea normelor sanitare-veterinare de depozitare a produselor alimentare de origine animală si de păstrare a lanțului frigorific (unitățialimentație publica, unități de tip supermarket/hypermarket);

10.    Lipsa elementelor de identificare sau etichetarea necorespunzătoare/neconforma/incompletă a produselor alimentare de origine animala(materii prime) in vederea procesării si comercializării -unități de alimentație publică;

11.    Desfășurarea de activitățineînregistrate sanitar veterinar – magazine alimentare ;

12.    Întocmirea de programe de autocontrol incomplete raportat la cerințele legale și/sau incomplet implementate-unități de alimentație publica, carmangerii ;

13.    Neconformități microbiologice privind respectarea criteriilor microbiologice de igienain timpul preparăriimâncărurilorgătite (unități de alimentație publica: tip restaurant,fast food, cantine -unități de tip catering, laborator cofetărie -patiserie );

14.    Întocmirea unor proceduri in cadrul manualului calității de analiza a riscurilor, bazat pe principiile HACCP incomplete și/sau implementate parțial sau existenta de proceduri nerevizuite/actualizate conform termenului stabilit in procedura din manualul calității -de analiza a riscurilor -HACCP si in concordanta cu legislația pe domeniu la zi, neconducerea la zi a unor evidențe-înregistrări aflate in responsabilitatea operatorului alimentar. Proceduri de sanitație/igienizare incomplete sau incorect aplicate, monitorizate-(unități alimentație publica );

 

Ca urmare a identificării acestor deficiente/neconformități,au fost dispuse masuri si termene de remediere pentru neconformitățile constatate, totodată fiind solicitate operatorilor alimentari întocmirea de planuri de masuri corective deconformare, identificarea cauzelor si prevenireareapariției unor noi neconformități (ex. respectareacriteriilor microbiologice de igiena a procesului de fabricație a produselor lactate sau de obținere a cârnii separate mecanic de pasare). În urmacontroalelor oficiale planificate s-au tematices-au dispus masuri de reținere oficială si sechestru sanitar-veterinar pentru o cantitate totală de 9.978 kg carne pasare separate mecanic MSM (contaminare microbiologicacu Salmonella infantis), 14.940 kg carne porc si 774 kg produse din carne de porc/s-au care conțin carne de porc (suspiciune contaminare cu metaboliți ai zearalenonei)si de dirijare spre neutralizare pentru o cantitate totala de 71.657 kg (carne pasare, produse din carne si produse lactate) si 178.700 buc oua consum, origine Romania, suspecte de contaminare cu reziduuri de fipronil.