Rezultatele controalelor tematice desfășurate de personalul DSVSA Cluj în unitățile de alimentație publică pentru prevenirea apariției unor focare de toxiinfecție alimentară

Comunicat de presă

 

Rezultatele controalelor tematice desfășurate de personalul DSVSA Cluj în unitățile de alimentație publică pentru prevenirea apariției unor focare de toxiinfecție alimentară

 

Odată cu instalarea sezonului cald crește și riscul de apariție a focarelor de toxiinfecție alimentară, fapt evidențiat și de mass-media în ultima perioadă prin prezentarea a trei focare care au implicat un număr mare de cazuri. Ca o trăsătură comună a acestor focare este implicarea bacteriei Salmonella, cazuri de îmbolnăvire mai numeroase la vârsta tânără și copii, dar nu numai și gravitate mare a bolii la vârsta tânără unde evoluția bolii este imprevizibilă, putându-se ajunge chiar la deces dacă pacienții nu sunt internați în scurt timp de la debutul bolii într-o unitate spitalicească de profil infecțioase.

In scopul prevenirii apariției unor astfel de focare de toxiinfecție alimentară înperioada 23-25.05.2018, inspectorii DSVSA Cluj au efectuat controale tematice, la operatorii din domeniul alimentației publice de pe raza județului Cluj.

Acțiunile de control au urmărit verificarea modului în care operatorii din sectorul alimentației publice respectă normele igienico-sanitare în ceea ce privește aprovizionarea cu materii prime din surse autorizate, respectarea lanțului de frig pentru produsele alimentare cu regim termic, implementarea și aplicarea bunelor practici de producție și de igienă a facilităților și a personalului.

În timpul acțiunii au fost verificate un număr de 33 unități fiind aplicate5sancțiuni contravenționale în valoare de 6.400 lei și au fost confiscate în vederea neutralizării 18.6. kg carne. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor sau a capacității de depozitare în unități, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de procesare alimente, etichetare necorespunzătoare a materiilor prime.

Alte deficiențe constatate au fostreprezentate de monitorizarea necorespunzătoare a  temperaturii din spatiile frigorifice, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Acțiunile de verificare vor continua și vor fi intensificate în perioada următoare cu un accent crescut pe zonele turistice cu ocazia minivacanțelor sau în zonele orășenești în care se constată un aflux crescut de turiști.