Rezultatele controalelor tematice lapte și produse lactate – iunie 2018

 

Rezultatele controalelor tematice lapte și produse lactate – iunie 2018

 

In perioada 07-30.06.2018 au fost realizate o serie de controale tematiceîn echipe comuneformate din reprezentanți ai DSVSA Cluj, Direcției Agricole Cluj, OPC Clujși ANAF în unități din sectorul laptelui și produselor lactate.

Tematica de control a fost reprezentată de verificarea autenticității și a parametrilor de calitate și salubritatea unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate, provenite din comerț intracomunitar și țări terțe comercializate pe piața din România. În baza acestei tematici au fost verificate aspecte privind condițiile de igienă din unități, parametrii microbiologici și fizico-chimicia produselor lactate, radioactivitatea, etichetarea produselor și existența programelor de autocontrol a unităților din sectorul laptelui și produselor lactate.

În intervalul menționat au fost verificate un număr de 32 de unități de comercializare sau în care se utilizează produse lactate în vederea obținerii de preparate gata de consum, 4 depozite alimentare și fabricile de produse lactate, fiind recoltat un număr 18 probe produse lactate provenite din comerțul intracomunitar. În urma analizelor s-a constatat că pentru majoritatea probelor, procentul de grăsime este mai mare cu 1-2% decât valoarea declarată pe etichetă, la o singură probă de telemea de vacă în saramură origine Germania rezultatul a indicat o valoare de 24,27% față de valoarea de 25% indicată pe etichetă. În nicio probă nu a fost decelată grăsime de origine vegetală, iar pentru o probă a fost decelată o depășire a parametrului clorură de sodiu, acesta fiind de 2,4% față de 1,9% valoarea înscrisă pe etichetă.Toate probele au fost conforme la parametrii radioactivitate și cenușă.

Inspecțiile au pus în evidență deficiențe de igienă a spațiilor și utilajelor sau ale personalului, structurale, de etichetare și lipsa programului de autocontrol, care au dus la aplicarea a 19 sancțiuni dintre care 9 avertismente și 10 amenzi în valoare totală de 30.500 lei.